välkommen www.give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man skiljer salt från vatten

Postad av : Annika Hultén

Även salt inte kan filtreras bort av vatten, kan den vara skild från den genom att använda flera olika metoder. Den äldsta metoden för att vända saltvatten till sötvatten kallas destillation. De flesta oceangående fartyg använder denna process för att omvandla havsvatten till dricksvatten för människor ombord. Detta är ett roligt och enkelt aktivitet som du kan göra med ditt barn att visa destillation. Förklara för unge att när vattnet kokar, det förvandlas till ånga. Ångan är rent faktiskt färskt vatten separeras från saltet som är kvar.

Du behöver:
plast 2-liters flaska
. Tekanna.
Skål.
Salt.
Vatten.


1.
Ta bort etiketten från en tom 2-liters flaska. Skär toppen av det av till höger under taket. Klipp ca 1 1 /2 eller 2 inches från botten av flaskan. Kasta toppen och botten.
2.
Skär en panel från sidan av flaskan, cirka 6 BY10 inches. Den ena änden kommer att bli en något böjd kupol. Ställ panelen åt sidan.
3.
Gör "havsvatten" om du inte bor i närheten av en naturlig salt eller bräckt vatten källa. Häll 2 dl vatten i en liten kruka. Tillsätt 1 kopp salt i vattnet och rör om. Några av saltet löses omedelbart. Sätt på ugnen på och röra om i lösningen på medelhög värme bara tillräckligt länge för att upplösa alla saltkristaller.
4.
Ta av grytan från värmen. Använd en sked att doppa en liten mängd av saltvatten, och blås på den för att kyla den. Ta en liten smak för att fastställa sälta.
5.
Ställ plast panel i en bunke med kupolformade del upp och utåt. Detta är vad du använder för att samla in ånga och kondens från.
6.
Häll saltvatten i en tekanna med en pip och föra den till en koka. Ställ skålen på spisen flera inches från grytan, men inte direkt på brännaren. Punkt vattenkokaren är pipen mot skålen. Placera kupolformade avsnitt av plast panelen så att den kommer att fånga ångan börjar stiga ur pip som saltvatten kokar vatten i vattenkokaren.
7.
Visa ditt barn hur stigande vattenånga kondenserar och bildar droppar vatten på plasten panelens kupol, kanalisera ner i skålen. Påtala vattnet börjar att samla in i skålen. När tillräckligt mycket vatten har samlats, smaka. Den destillerat vatten har avsaltat och steriliseras. Boiling dödar också alla bakterier som finns.
8.
Fortsätt att koka grytan tills nästan allt vatten har avdunstat. Visa din unge hur saltet har separerats från vattnet och lämnade kristaller på sidorna och botten av kannan.

Oklahoma Texas


Copyright © 2011 give2all.org