välkommen www.give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fotosyntes förklaring

Postad av : Stefan Svensson

Växter använder fotosyntes som ett sätt att göra sin egen mat. Genom att omvandla vatten och koldioxid till socker och stärkelse, växter inte bara ta hand om sina egna behov, men näring oräkneliga arter av djur på planeten, inklusive människan

Klorofyll

växtceller har strukturer som kallas kloroplaster som innehåller klorofyll. Denna kemikalie absorberar ljus och gör fotosyntesen möjligt. Klorofyll ser grön ut, eftersom den absorberar rött och blått-violett ljus.

ljuskälla

Solen är växtens naturliga energikälla. Det är också möjligt för växter att fotosyntes i artificiellt ljus. Detta ljus energi omvandlas till kemisk energi via fotosyntes.

Vatten

Vatten innehåller syre och väte, två molekyler som behövs för anläggningen för att göra glukos. Växter får de flesta av sitt vatten från rötterna men en liten del kommer från bladen. Vatten från rötterna förs till bladen från xylem cellerna.

Koldioxid

små hål som kallas klyvöppningar låta växtens blad att ta in koldioxid. Kolet molekyler används vid framställning av glukos genom fotosyntes.

Oxygen

Växter använder syre för att bryta ner sina kolhydrater föda. Eftersom växter göra mer syre än vad som behövs för detta ändamål, är det avfall syre släpps ut i luften genom klyvöppningarna.

Socker och stärkelse

Glukos, ett socker, används av anläggningen för dess omedelbara energibehov. Överskott av glukos omvandlas till stärkelse och lagras i antingen rötter, blad och frukter i under en anläggning reproduktiva cykel.

Previous:nothing
Next:hur man sållar skal av sand

Copyright ©2011