välkommen www.give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad är intern respiration?

Postad av : Charlotte Wannberg

Andning är en process av gasutbyte och energiomvandling. Det är den handling genom vilken vi tar in syre, utvisa koldioxid och omvandla mat energi till kemisk energi i cellerna. Vi andas så att våra celler kan omvandla energi till den form de behöver för att fungera

inre kontra extern respiration

Extern andning är också känd som andas. Inre andning beskriver den del av andning process som sker i våra kroppar, både de interna utbytet av gaser och cellulära energiomvandling.

Gas Exchange

Under andning vi "utbyte" syre för koldioxid. Detta utbyte sker över den tunna, membranös ytor kapillärerna i våra lungor.

Mitokondrier

Mitokondrierna är det "kraftpaket" i våra celler. Dessa organeller ("lilla organ") är de områden av energiomvandling från mat energi till kemisk energi. Denna kemiska energi befogenheter all cellulär aktivitet.

Oxygen

Syre driver energiomvandling i våra celler av mat energi till kemisk energi. När syre tas upp av våra röda blodkroppar genom våra kapillärer, kan det göra sin väg in i mitokondrierna.

Koldioxid

koldioxid eller CO2, är en potentiellt giftig biprodukt av den energi omvandling som sker i våra mitokondrier. Precis som syre, är CO2 flyttas över våra kapillärer vid interna andning så att vi kan utvisa den från våra kroppar när vi andas ut.


Copyright ©2011