typer av mattor

typer av mattor

Upplagd av:admin uppdateras: 2015-04-27

Mattor är en yta som används för att täcka golv i bostäder och kommersiella strukturer. Den består av loopas eller vävda fibrer, känd som pålar, som är fäst en gummi eller tyg bakom. Mattor får göras från ull, nylon eller en syntetisk fiber blandning. De olika typerna av mattor kan särskiljas genom att klippa ut och finish på pålar, samt genom sin konsistens och anpassning

klippa lugg Mattor

Klipp högen är en av de mer hållbara typer av mattor. Den är gjord av garn eller fibrer som skärs rakt över, snarare än att loopas tillbaka ner mot mattan bas. Högarna kan kapas vid varje längd för att skapa olika nivåer av tjocklek och komfort. Tjockare pålar kan vara mer bekväm, men kommer att visa fotspår och märken. Kortare eller vriden pålar kommer att resultera i tunnare mattor som bättre kan gömma fotspår. Några populära stilar av klippa lugg mattor ingår plysch mattor, Sachsen, rulltobak och fris.

Loop Pile

Loop mattor är tillverkade av tätt packade fibrer loopar, snarare än minska pålar. De är mycket hållbara, och tenderar att vara ganska lågt underhållsbehov. Kortare loopar i allmänhet är mer populära i högtrafikerade områden eller kommersiella miljöer, medan längre loopar kan ge en mer lummig och behaglig yta. Berber är en av de mest populära stilar av slinga matta, och är känd för sin flecked garn, som hjälper dölja smuts och fotavtryck.

Kabel Mattor

Kabel mattor, som är en typ av loop matta, är tillverkade av mycket tjockt garn som är vridna i kablar, sedan loopas att bilda högar. Storleken på garnet gör att vrida mönstret att förbli mycket synliga, vilket ger ett unikt utseende och konsistens. Kabel mattor är vanligast i bostadsområden som är utsatta för ljus eller medium trafiken. Sisal mattor är liknande, men funktionen stramare, vävda kablar som liknar gamla handväveriet material. De utgör en mer solid matta, vilket kan hjälpa till att hålla smuts borta.

Multi-Level Loop

Multi-nivå slinga mattor funktionen slingor av varierande höjd. Detta ger ytan på mattan ett mer naturligt utseende som liknar den klassiska handvävda matta. De olika vikter producera ett ull-liknande utseende även om dessa mattor kan göras från olika material. Multi-level loopar hjälpa dölja skrapmärken och fotavtryck, och kan användas för att skapa integrerad geometriska mönster i mattan. Detta är användbart för att lägga subtila detaljer och mönster med struktur, snarare än färg.

Skär Loop Mattor

Klipp slinga mattor är tillverkade av en kombination av pålar och loopar, som kan variera i höjd. Denna kombination gör det enkelt att lägga accent färger eller mönster, och även hjälper till att täcka smuts och fläckar. Kortare pålar kan varvas med längre loopar, eller vice versa för att skapa den önskade texturer. Ofta är korta slingor används för att blockera smuts, medan längre pålar läggs för att skapa en mjuk, behaglig yta.

Annan artikel

 • hur man välja rätt golvplattor
 • hur det ska genomföras ett litet badrum
 • hur man mäter en nyans utbyteslampa
 • falla gardiner och inredningsidéer för köket
 • hur man installerar en modern vinhylla glas bar i en lada
 • hur man skapar en spa-tema badrum
 • hur reparera bambu roman nyanser
 • hur man fixar roman blinds
 • hur man sparar pengar på elräkningen med persienner
 • cool tonåring flicka rummet idéer
 •