paraffin vs soja

paraffin vs soja

Upplagd av:admin uppdateras: 2015-04-18

Vaxljus användes ursprungligen som källor hem belysning. Idag är de huvudsakligen används för heminredning eller avkoppling ändamål. Många tror att brinnande paraffin är skadlig för din hälsa. Ljus görs med soja vax utmålas som säkrare och hälsosammare än ljus gjorts med paraffin

Paraffin

Paraffin upptäcktes 1850 och är ett derivat av petroleum (råolja). Den är gjord genom att ta bort vaxartad substans från råolja under raffineringsprocessen. Paraffin är luktfri, smaklös och vit i färgen. De flesta ljus består av paraffin som är billig och ger en stadig brinna. Paraffin är också i gips, vaxat papper, glidvalla (för snowboards och skidor), kritor och kosmetika. Paraffin är också ätliga. Mat-grade paraffin används för att bestryka godis, bevara mat och tätning konservindustrin burkar.

Soy

Soy vax är en form av sojaolja som upptäcktes 1991. Vaxet beslutsprocessen innebär skörda sojabönor och rulla ihop dem till flingor. Oljan är tillbaka från flingor där det sedan hydrerade (blandat med vätgas). Denna process gör att oljan vara fast vid rumstemperatur. Soja vax är vit till färgen och finns i pelleten och flaga former. Detta vax används huvudsakligen i container ljus eftersom den har en lägre smälttemperatur än andra vaxer, t. ex. paraffin och bivax. Däremot kan soja ljus göras av en blandning av soja, paraffin och bivax för att undvika detta problem.

Myter

Det finns många myter i samband med paraffin vs soja ljus. Soy ljus tillverkare skapade många av dessa myter i ett försök att sälja mer ljus. Tyvärr har många människor köpt in dessa lögner som har liten eller ingen sanning för dem. Dessa påståenden är:

-Paraffin är farligt för din hälsa
-Soy vax är tillverkad av helt naturliga ingredienser som orsakar att det är säkrare än paraffin. .
-Soy vax producerar sot
-. Paraffin är inte biologiskt nedbrytbar
-. . Soy vax brinner renare

Fakta

Alla ljus vaxer är giftfri . Mat-grade paraffin är godkänd av FDA och används i livsmedel och kosmetika. Många tillverkare använder för livsmedel paraffin för att göra sina ljus.

Råolja (används för att göra paraffin) är ett naturligt förekommande ämne som finns under jordytan. Både soja vax och paraffin härrör från naturliga substanser. Dessa naturliga ämnen genomgå en förädlingsprocess som inte är naturligt att göra vaxet produkten. Soy vax är inte mer naturligt än paraffin.

Många soja ljus är inte 100 procent naturliga. Eftersom soja vax är mjukare än andra vaxer, är kemiska härdare tillsätts för att göra vaxet mer hållbara. Dessutom har många av de färger och dofter som används i soja ljus är inte 100 procent naturliga. Även om en soja ljus endast innehåller 100 procent naturliga ingredienser, betyder det inte att det är säkrare eller sundare. Många naturligt förekommande växter och ämnen har visat giftiga för människor och djur, även i små mängder.

All förbränning av organiskt material avger sot. Sot gratis ljus existerar inte. Paraffin ljus kommer att avge en svart färgad sot vid förbränning. Soja ljus avger oftast vita färgade sot som inte kan ses. Mängden sot som släpps ut från ett brinnande ljus beror främst på hur lång veke och lågan störning.

Paraffin, bivax och vegetabiliska vaxer är alla biologiskt nedbrytbara.

Alla typer av vaxer är främst består av kolväten och får dem att brinna på liknande sätt. Soja vax och paraffin är båda kolväten. De båda brinner säkert och rent.

Slutsats

Det finns inget bättre vax därute i vad gäller hälsoriskerna. Paraffin ljus och soja ljus vax är lika säkra att bränna och njuta. Å andra sidan är soja vax anses mer miljövänliga än paraffin. Detta beror på soja vax är tillverkad av sojabönor (en förnybar resurs), medan paraffin är tillverkad av råolja (en icke förnybara resurser).

Annan artikel

 • hur man kan jämföra akustisk kakel
 • Blue Nursery idéer
 • idéer för en ultramodern stål carport
 • hur reparera och måla en kakelugnen
 • gemensamma utformningarna för ytterdörr handenheter
 • hur man hittar begagnat för ett hem
 • hur man hänga återkoppling gardiner
 • land teman gardin återkoppling idéer
 • fåfänglighet och sänkor för ett badrum
 • hur man väljer färger badrum färg i lila och hallon
 •