kompakta lysrörslampor vs glödlampor

kompakta lysrörslampor vs glödlampor

Upplagd av:admin uppdateras: 2015-02-21

Olika typer av lampor har olika typer av fördelar. Vissa är mer energieffektiva, vissa längre, och vissa har en större färgåtergivning. Två av de mest populära typer av hem belysning är kompakta lysrörslampor och glödlampor. Även glödlampor har en historia som spänner över mer än 100 år, moderna lågenergilampor snabbt ökar i popularitet på grund av de fördelar de erbjuder

Hur de fungerar

glödlampor fungerar utan en ballast. En elektrisk ström passerar in lampan och tänder en volfram kärna. Kompakt lysrör (CFL), å andra sidan, är en modifierad version av fluorescerande ljus. De har en gasfyllda rör, samt en barlast som reglerar den elektriska strömmen. El flöden från ballast och gör gas i röret glöda med UV-ljus. Detta gör att vit fosfor inne i slangen att avge synligt ljus.

Historia

Glödljus har en historia som sträcker sig nästan 200 år, jämfört med lysrör, som bara har funnits sedan senare delen av 20-talet . Glödlampor först uppfanns 1820 och användes en glödlampa kolfiber som inte varade länge. Men år 1879 uppfann Thomas Edison en version som använde en volframtråd-den typ av trådar som fortfarande används i dag-som hade en livslängd på mer än 1. 000 timmar

Operating Time

glödlampor oftast bara fungera för 750 till 2000 timmar-även om det finns särskilda modifierade versioner som kan pågå upp till 4000 timmar. Lågenergilampor kan pågå i 6. 000 till 15. 000 timmar-vilket gör dem mycket mer kostnadseffektivt.

energieffektivitet

Lågenergilampor är också mycket mer energieffektiva än glödlampor. Glödlampor avfall cirka 80 procent av sin energi utgifter för värme, snarare än belysning. Lågenergilampor använder förkopplingsdon-som hjälper till att reglera elektrisk ström som flyter mot ljuset-som är en av de funktioner som hjälper lågenergilampor att bli mer energieffektiva. Även lågenergilampor är mer energieffektiva och med 2010, gör de upp mindre än 10 procent av världens ljus, och vanliga glödlampor har cirka 85 procent.

Kostnad

Även glödlampor är billigare att köpa-kostar vanligen tre till 10 gånger lägre än lågenergilampor-de fortfarande kan vara dyrare att driva. Eftersom lågenergilampor har en livslängd som kan vara sex till 15 gånger högre än för vanliga glödlampor, kommer kostnaderna för att upprätthålla glödlampor till slut att gå som lågenergilampor.

Annan artikel

 • idéer för ett rum makeover i mitt hem
 • instruktioner om hur du hänga ett fönster halsduk
 • idéer för en fristående eldstad
 • litet badrum inredningsidéer
 • falla dörr inredningsidéer
 • tuscan fönster behandling idéer
 • diy dinosaurie lampor
 • idéer för hyllor i barnens rum
 • hur man väljer kakel för badrum
 • teen sovrum inredning idéer
 •