hur man beräknar belysning belysning

hur man beräknar belysning belysning

Upplagd av:admin uppdateras: 2013-05-10

De olika metoderna för beräkning av belysning belysning behöver för ett rum varierar från enkla till komplexa. För allmänna ändamål och grundläggande behov belysning, två vanligaste är antalet watt och lumen formler. Watt per kvadratmeter mäter hur mycket ljus du behöver för att korrekt belysa ett rum. Lumen per kvadratfot, så kallade mul-ljus eller lux, är den för att bestämma hur mycket ljus en yta tar emot

Du behöver:. .
Måttband
Räknare.

Beräkna av Watt


1.
Mät längden och bredden på rummet. Runda upp siffrorna till nästa heltal.
2.
Multiplicera längden gånger bredden för rektangulära områden för att få ytor i rummet. Exempelvis har en 12-av-16-fots rum 192 kvadratmeter. För cirkulära områden, dela diameter med två för att hitta den radie, då torget radien och multiplicera det med pi, vilket är ca 3,14. Till exempel, med ett rum med diameter på 14 meter, dividera med två för att få sju, torg att för att få 49 och multiplicera den med 3. 14 för att nå 154 kvadratmeter.
3.
Multiplicera din kvadratmeter nummer med 1,5 för allmän belysning behov, till exempel för att titta på TV och lyssna på musik. I vårt exempel ovan, multiplicera 192 kvadratmeter med 1,5 och får 288. Denna siffra är den lägsta watt du behöver för att ordentligt lysa upp rummet. För våra cirkelformat rum, multiplicera 154 gånger 1,5 för att få 231.
4.
Öka ljusnivå av ett verk rum genom att multiplicera kvadratmeter med 2,5 för att ge mer effekt för aktiviteter som läser eller hantverk beslutsfattande. Genom att använda vår exemplen ovan, är lika med 192 kvadratmeter multiplicerat med 2,5 ger 480 eller 154 multiplicerat med 2,5 385. Ljus skingrar i hela rummet, så du kanske vill använda ett överljus eller bordslampa för uppgiften område för att öka det tillgängliga ljuset ännu mer.

Beräkna av Lumen


1.

Mät område du är belysning med ett måttband och använd ovanstående formler.
2.
Lägg till lumen för varje lampa i rummet. Glödlampan lumen kan hittas på förpackningen eller på lampan tillverkarens webbplats.
3.
Dela det totala antalet lumen från glödlampor av din kvadratmeter finns i steg 1. Denna siffra är den lumen per kvadratmeter för området. Om du hade ett 192-kvadratmeter badrum belyst av totalt 2. 400 lumen, 2. 400 delat med 192 är lika med 12,5. Du skulle ha 12,5 lumen per kvadratmeter. Detta nummer är för låg, eftersom badrum behöver 75 lumen per kvadratmeter. Om du multiplicerar 192 med 75, ser du att du behöver 14. 400 lumen för att nå den rekommenderade totalt. En 100-watts glödlampa har 1. 800 lumen, så du behöver åtta 100-watts glödlampor till ordentligt ljus i badrummet (14400 delat med 1800 är lika med 8).

Annan artikel

 • badrumsrenovering idéer med bilder
 • hur tjockna latexfärg
 • hur man omarbeta uterummet tillägg
 • modern interiör idéer
 • draperi behandling idéer
 • hur man målar kakel i en duschkabin
 • traditionella externa belysning
 • Definitionen av en vindsvåning
 • tips för väggar målning problem
 • hur man gör batteridrivna ljus
 •